Az egyesület  célja,   hogy az Eggenfelden és Balatonalmádi között fennálló testvérvárosi kapcsolat  révén segítse a két város tevékenységét és találkozását, Magyarországról és Balatonalmádiból Németországba érkezők látogatását, a magyarok és németek belföldi találkozóit, a két ország közötti információcserét,  a két város intézményeinek támogatását, közelebb hozza a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését.

Az egyesület koordinálja Balatonalmádi más testvértelepüléseivel való kapcsolattartását is, segíti a közös rendezvények szervezését, a további partnervárosi kapcsolatok létrejöttét és fejlődését.

 Tájékoztató a 2005.évi testvérvárosi programokról, az egyesület tevékenységéről

 Szervezett kiránduláson Eggenfeldenből 2 csoport járt Almádiban, egyik a Baráti Társaság szervezésében, másik a Veterán katonák csoportja volt.  Mellettük többen voltak egyéni vendégként városunkban testvértelepüléseinkről.

A május 5-8.között megvalósult Eggenfeldeni Baráti Kör kirándulása kapcsán egy együttes estet rendeztünk, kulturális műsorral.

Ugyanakkor voltak itt a Veterán katonák,  csoportjuknak megszerveztünk egy ünnepélyes koszorúzást a Veszprémi temetőben.

 Több rendezvényünk résztvevői is voltak barátaink. A június 3-5.között megrendezett idénynyitó Horgászversenyen már évek hagyományai alapján mindkét testvértelepülés (Eggenfelden és Nyitragerencsér) delegációja versenyzett. A versenyen és a mellette zajló közös programokban Társaságunk tagjai segítettek, résztvettek.

Július 1-3.Az V. Fúvószenekari és Mazsorett Találkozón az Eggenfeldeni Big-Band Zenekar  (70 fővel) is részt vett, tagjaink sorából hostesskedtek többen. A programjaik megvalósításához egyesületünk is hozzájárult Veszprém megyei Önkormányzat támogatása segítségével.

Almádi és Nyitragerencsér 14-16 éves ifjait (8-8 főt) Eggenfelden látta vendégül Július 21-24. között Nemzetközi Ifjúsági Sporttábor keretében rendezett nemzetközi futballtornán, ahol az almádi ifjak nyertek. Az utazásukat a megszervezés, bonyolítás mellett – a Szülőföld program támogatásának köszönhetően – anyagilag is tudtuk finanszírozni.

Július 28-31. Az Almádi Napokon az Eggenfeldeni Winkler Kapelle, s a Carcassonne-i Balettcsoport szerepelt. A vendégek melletti hostesskedést itt is mi vállaltuk fel, s a Carcassonne-iek szállás-ellátás bonyolítása mellett programjaikat is megszerveztük.

A Veszprém megyei Önkormányzat támogatásának köszönhetően anyagiakkal is hozzájárulhattunk német testvérvárosunk francia testvérvárosa küldötteinek vendéglátásához.

Az Almádi Napok keretein belül Bajor vendéglátásban részesítették Eggenfeldeni barátaink a Balatonalmádiakat és a látogatókat. A technikai megvalósítást közösen oldottuk meg.

A Zoboraljai Kistérségből a Borfesztivál idején (augusztus 15-18.) szervezett régiós Néptánc, népzene, népi iparművészeti találkozón szerepeltek népdalosok, táncosok és citerások. Ellátásukat mi szerveztük és oldottuk meg.

Augusztus 20-27-ig, egy hetet táboroztak Nyitragerencséri fiatalok (15 fő) Balatonalmádiban.

A programjaik megszervezésében, megvalósításában aktívan közreműködtünk, s a Szülőföld program támogatásának köszönhetően – anyagilag is hozzá tudtunk járulni.

 Elindult a civil szervezetek közötti kapcsolat. A futball terén az Almádi Öregfiúk láttak vendégül augusztus 20-21-én Nyitragerencséri társcsapatot, akik októberben visszavágón voltak. Az almádi látogatáskor az ellátásukat önkénteseink biztosították.

 Gazdasági területen is elkezdődtek a kapcsolatok. április 4-5-én Almádi vállalkozók voltak Eggenfeldenieknél, de még konkrét eredmény nem született.

 Az elmúlt évben további 2 Európai város keresett meg bennünket testvérvárosi kapcsolatok létrehozásának szándékával, a Finnországi Kalajoki és az Olaszországi Bibione települések.

 Alapszabályunkban vállaltuk, hogy egyesület koordinálja Balatonalmádi más,  Eggenfeldenen kívüli testvértelepüléseivel való kapcsolattartását is, segíti a közös rendezvények szervezését, a további partnervárosi kapcsolatok létrejöttét és fejlődését. E vállalás alapján a Finnországi kapcsolatfelvételt is segítettük, melyet magánszemélyek támogatása alapozott meg.

 Balatonalmádi, 2006. április 20.

 

Silló Piroska

elnök