Az Új Almádi Újság novemberi számában adtunk hírt az első félév eseményeiről és a 2015. januári számban a második félévről.

Barátságok építésének útján…

Egyesületünk, az Eggenfelden-Balatonalmádi Baráti Társaság fő céljaként több mint 10 éves működése során koordinálja Balatonalmádi testvértelepüléseivel való kapcsolattartást, segíti a közös rendezvények szervezését, a további partnervárosi kapcsolatok létrejöttét és fejlesztését.
A 2014. év is gazdagodott programokkal, baráti kapcsolatokkal.
Márciusban Eggenfeldenben 3 fotóművészünk kiállítását szerveztük meg eggenfeldeni barátainkkal közösen.           Milos József, Novák László, Pászti György kiállítását 2 hétig látogathatta a közönség a Sparkasse előcsarnokában. Mindhárman sikeres, ismert fotóművészek, mindhárman boldog emberek, mert azt csinálhatják, amit szeretnek. Mindhármarn jó barátaink, szeretik Almádit és barátait. Most Novák László és Pászti György ajándékozta egy-egy alkotását a városnak ill. a helyet adó banknak. Együtt vettünk részt az Eggenfeldeni Baráti Kör Közgyűlésén.

Áprilisban Eggenfeldeni és Kalajoki diákok töltöttek egy-egy hetet Almádiban, Almádi Gimnazisták képviselői jártak Eggenfeldenben egy kulturális találkozón, Carcassonne-i barátainkkal városukban egyeztettük jövőbeli találkozásainkról elképzeléseinket. Balatonalmádi 25 éves évfordulóján testvérvárosainkból: Eggenfelden, Nyitragerencsér, Kalajoki és Tusnádfürdő képviselői töltöttek nálunk néhány napot.
Májusban Orbán napi Vigadalom volt Nyitragerencséren, ami egybeesett Eggenfeldeni barátaink magyarországi kirándulásával. Május 29-június 1. között 55 bajor barátunk töltött nálunk kellemes napokat. Útközben Sárváron pihentek néhány „vizes”órát, s este érkeztek hozzánk. Pénteken Révbérpusztára látogattunk el, útközben bemutattuk turisztikai látványosságainkat. A Szombat volt igazán a mi napunk. Tihanyi kirándulásuk után az Alsóörsi strandon láttuk őket vendégül , lovaskocsikáztak, majd este a Vörösberényi Kultúrházban tartottuk a közös estünket. Az Eggenfeldeni Old-timer Club 25 tagja is csatlakozott hozzánk, akik ugyanebben az időben töltöttek néhány napot Almádiban. Tóth István barátunk zenéje mellett 130-an élveztük együtt táncosaink műsorát és Szentesi István barátunk meglepetés programját.
A Júniust már előző év ősze óta nagyon vártuk. 2013-ban az erdélyi Tusnádfürdővel kulturális találkozót hoztunk létre, 40-en, a Botorka és a Ringató Balaton Néptáncegyüttes részvételével utaztunk 2000 km-t, hogy segítsük a partnervárosi kapcsolat létrejöttét. Barátként fogadtak bennünket, szívbéli vendéglátásban részesültünk. Akkori ajándékunk – Fodorné Marika szőtteseiből készített batyu, az élet sava-borsával és szeretetünkkel, barátságunkkal telítve, s minden résztvevőnek vándorbottal tarisznyaként átadva – is megtette hatását. A várva-várt viszontlátogatás ideje elérkezett. Június 26-29. között láthattuk vendégül Tusnádfürdői barátainkat. Csütörtökön késő délután érkeztek, a Zóna Étteremben fogadtuk őket közös vacsorával. Minden embernek megtaláltuk a fogadó családját, hogy a barátságot ember-ember, család és család között építsük. Külön köszönet minden Balatonalmádi családnak érte. Pénteken Tihanyban az Apátságban és a Visszhangdombon töltöttünk értékes órákat, Balatonfüreden kisvonattal néztük meg a várost, az Alsóörsi strandon Hebling Zsolt polgármester fogadott bennünket, a strandolás mellett ebédet adtunk. Este a Zóna étteremben Tóth István zenész várt bennünket a közös estre, táncosaink műsora mellett. Szombaton gyalogtúra az Óvári messzelátóhoz és a Szent Jobb kápolnához. (Köszönet Fekete Lacinak a vezetésért.) A Wesselényi strandon tölthettek el néhány „vizes-napos” órát barátaink, s a Kisbetyár Büfé finom ebéddel látta el őket. Strandolás után néztük meg a szoborparkot, a látványszövödét és lovaskocsikáztunk. Este a Péter-Pál Napi Vigadalmon lépett fel a Tusnádfürdői Gyöngyvirág néptáncegyüttes, Őszirózsa néptánccsoport, a Cándra népi zenekar és a Balatonalmádi Ringató Balaton Néptáncegyüttes. Közös fellépésük is nagy sikert aratott. A népművészeti mustra sem maradhatott el az árnyas fák alatti közös vacsora és borozgatás mellett. Vasárnap reggeli után vettünk búcsút erdélyi barátainktól. Szem nem maradt szárazon. A buszt a résztvevők fizették,utazásukhoz nem kaptak támogatást, mégis eljöttek hozzánk. Az itt töltött idő minden költségét mi álltuk. A pályázati támogatások (NEA és Önkormányzat) mellett egyesületi tagjaink munkája, a vendégül látás költségei, valamint Dr Walter Rózsa képviselő és Mayer Miklós tagtársunk pénzbeli hozzájárulása is segítette a finanszírozást, a programok és a teljes ellátás megoldását. A reggelit a fogadó családok adták és szállították a vendéget a szálláshelyről a programhelyre és vissza. Köszönet érte mindenkinek.                               Az áldozat megérte.

A Barátságvonat tovább robog…

Az Eggenfelden-Balatonalmádi Baráti Társaság taglétszáma: a 2013.évi 61 fő-ről 74 főre növekedett, továbbá 3 magyar és 5 eggenfeldeni barátnak örökös tiszteletbeli tagságot adományoztunk. (2014.május 31.Közgyűlés napján)
Igéretünkhöz híven számot adunk 2014.év eseményeiről, amelyben részt vettünk, ill. amelyeket mi magunk szerveztük. Röviden összefoglaljuk az első félévi eseményeket, melyekről az újság októberi számában hírt adtunk részletesen, és a második félév történéseiről írunk részletesen. A programok megvalósulását tagjaink aktív részvétele és hozzájárulása mellett az Önkormányzat Civil működési pályázata és az Emberi Erőforrás Minisztérium Nemzeti Együttműködési Alap működési és szakmai nyertes pályázata támogatta.

Események hónapról hónapra:
Márciusban
Eggenfeldenben 3 fotóművészünk kiállítását szerveztük meg eggenfeldeni barátainkkal közösen. Milos József, Novák László, Pászti György kiállítását 2 hétig látogathatta a közönség a Sparkasse előcsarnokában.
Együtt vettünk részt az Eggenfeldeni Baráti Kör Közgyűlésén.
Áprilisban
Eggenfeldeni és Kalajoki diákok töltöttek egy-egy hetet Almádiban,
Almádi Gimnazisták képviselői jártak Eggenfeldenben egy kulturális találkozón,
Carcassonne-i barátainkkal városukban egyeztettük jövőbeli találkozásainkról elképzeléseinket.
Balatonalmádi 25 éves évfordulóján testvérvárosainkból: Eggenfelden, Nyitragerencsér, Kalajoki és Tusnádfürdő képviselői töltöttek nálunk néhány napot.
Májusban
Orbán napi Vigadalom volt Nyitragerencséren,
Május 29-június 1. között 55 bajor barátunk töltött nálunk kellemes napokat, a Vörösberényi Kultúrházban 130-an tartottuk a közös estünket. Az Eggenfeldeni Old-timer Club 25 tagja is csatlakozott hozzánk.
A Júniust már előző év ősze óta nagyon vártuk.
Június 26-29. között láthattuk vendégül Tusnádfürdői barátainkat. A Zóna Étteremben fogadtuk őket közös vacsorával. Minden embernek megtaláltuk a fogadó családját, hogy a barátságot ember-ember, család és család között építsük. A programokról már írtunk részletesen. A legfontosabb a közös est és a Péter-Pál Napi Vigadalmon való közös fellépés (a Tusnádfürdői Gyöngyvirág néptáncegyüttes, Őszirózsa néptánccsoport, a Cándra népi zenekar és a Balatonalmádi Ringató Balaton Néptáncegyüttes.)
Augusztus
A Borfesztiválon augusztus 8-án immár hagyományként fellépett a Nyitragerencséri Hagyományőrző csoport,augusztus 15-17-ig eggenfeldeni küldöttség járt nálunk.
Szeptember
Szeptember 4-7. között Baráti Társaságunk tagjaival, benne a Ringató Balaton Tánccsoporttal egy történelmi körutat tettünk a Felvidéken. Első állomásunk Ipolytarnóc volt a magyar oldalon. Geológiai túravezetéssel barangoltunk az egyedülálló természetvédelmi területen az Ősmaradványok között, majd egy időutazásban is részt vettünk egy 4 dimenziós filmvetítés keretében.
A Felvidéken először a főúri építészet egyedi példáját, a „Minden napra egy ablak” –Koháry Kastélyt látogattuk meg Szentantalon.
A felvidéki bányavárosok legszebbikén, Selmecbányán sétáltunk idegenvezetéssel, megismertük a mikszáthi „görbe ország” 7 csodáját.
Alsóbodokon, egy magán magyar nyelvű középiskola kollégiuma melletti vendégházban vártak bennünket finom vacsorával és kényelmes szállással.
2.napunk egy kisebb történelmi körutat tettünk a környéken.
Tisztelegtünk az 1652-es vezekényi csata emlékművénél, megemlékeztünk a „a 4 Eszterházy hullása”színhelyen a hősőkről Nagyvezekény mellett.
Garamszentbenedeken a „Garam Gyöngye”-t, a 11.századi apátsági templomot látogattuk meg, ahol többek között a Szent Vér-ereklyét őrzik és a XIV.sz-i Sárkányölő Szent-György-freskó őrzi a múlt emlékét.
Európa Nostra-díjas sziklába vájt barlanglakásokat látogattunk meg Kálnaborfőn.
Léva történelmi belvárosában tettünk egy sétát és a Léva várromjai alatt emlékeztünk.
Az estét Alsóörs testvételepülésén, Kalászon töltöttük baráti meghívásra egy borkóstolón.
A 3. napunk fő célja a Nyitragerencsér – Rózsák napja-n való részvétel volt.
A napot Nyitrai belvárosi sétával kezdtük.
Nyitragerencséri barátaink ebéddel vártak, majd mise a templomban, rózsák megáldása, rózsaültetés volt a délutáni programunk. Az igazi közösségi értékek cseréjére késő délután került sor egy kulturális program keretében, ahol Balatonalmádi részéről: a Ringató Balaton néptánccsoport és a DALMA Musicel csoport fellépése – Kőszeg részéről: modern táncsoport fellépése – Nyitragerencsér részéről: A Hagyományőrző Csoport fellépése …képviselte értékeinket.
A visszautunk a 4.napon sem telt el program nélkül,
Podhájska-n a Termálfürdőben vezettük le az előző 3 nap fáradalmait. (A fürdő sós termálvizének összetétele megegyezik az izraeli Holt-tengerével – légzőszervi, izületi problémák, reuma, bőrbetegségek…kezelésére)
Öregkomáromban, az Európa udvarban tettünk még egy sétát, és búcsút intettünk a felvidéknek. Élménygazdagon tértünk haza, Balatonalmádiba.
Október
Október 3-5 között képviselhettük városunkat Eggenfeldenben Eggenfelden-Carcassonne testvérvárosi kapcsolatának 40 éves jubileumán. A város 2 képviselője mellett Baráti Társaságunk tagjai ünnepelhettek együtt a jubiláló barátainkkal. A Ringató Balaton néptánccsoport is fellépett a Carcassonne-i Balettcsoport és az Eggenfeldeni Néptánccsoport mellett az ünnepi esteken.
Jó érzés volt régi barátként üdvözölni a balettcsoport oszlopos tagjait, az öröm könnyeit láttam Magda Balázs és Alain Senesse szemében is a találkozáskor. Nem beszélnek közös nyelvet, de a szeretet nyelvén mindent értenek. S ezzel még vagyunk így néhányan…
Napközben idegenvezetéssel látogattuk meg a város nevezetességeit, s így még az „öregbarátok” is felfedezhettek új csodákat Eggenfeldenben. A programok között fontos szerepe volt az „Európa jövője”- tanácskozásnak, ahol a 3 város képviselői arról cseréltek szándékot, mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a testvérvárosi kapcsolatok tovább éljenek, gazdag tartalommal töltődjenek. (Különös figyelemmel a fiatalok bevonására, az Uniós pályázatok lehetőségeinek kiaknázásával.)
A hónap 2.felében a Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium diákjainak egy csoportja Eggenfeldenbe látogatott és az Eggenfeldeni Gimnázium diákjaival közös programokon vettek részt. Baráti Társaságunk 2 tagja elkísérte őket.
Decemberben résztvettünk az Eggenfeldeni Karácsonyi vásáron.

Silló Piroska elnök