Az egyesület  célja,   hogy az Eggenfelden és Balatonalmádi között fennálló testvérvárosi kapcsolat  révén segítse a két város tevékenységét és találkozását, Magyarországról és Balatonalmádiból Németországba érkezők látogatását, a magyarok és németek belföldi találkozóit, a két ország közötti információcserét,  a két város intézményeinek támogatását, közelebb hozza a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését.

Az egyesület koordinálja Balatonalmádi más testvértelepüléseivel való kapcsolattartását is, segíti a közös rendezvények szervezését, a további partnervárosi kapcsolatok létrejöttét és fejlődését. Így a  szlovák magyarlakta Nyitragerencsérrel való kapcsolat fejlesztését, valamint a Finnországi Kalajokival és az Olaszországi San Michele al Tagliamento –Bibionéval való kapcsolatok létrejöttét is. A német testvérváros francia testvérvárosával, Carcassonne-val is közvetlen kulturális kapcsolatot létesítettünk.

Programjainkkal célunk, hogy közelebb hozzuk a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését. Miután turizmusból élő városhoz kapcsolódik szervezetünk tevékenysége, így programjaink egy része is  turisztikai célokat szolgál. Minden korosztályhoz szólni kívánunk.

Egyrészt, hogy a városunkba érkező vendég itt jól érezze magát, és visszatérjen, s olyan kapcsolatok alakuljanak ki, amelyek hosszú távon is e célt szolgálják. Ezért a fiatalok kapcsolatának építésére, találkozásaik szerepére nagy hangsúlyt fektetünk. Programjaink nagyobb hányada az ifjúságot érintik továbbra is. Amellett, hogy  tagságunk, önkénteseink több mint fele nyugdíjas korú. A szlovák partnertelepülés Nyitragerencsér 1200 lakosú kis település, segítségünk nélkül nem  tudnának a nemzetközi kapcsolatokban részt venni. Az Eggenfeldeni programokra  rendszeresen magunkkal visszük őket. Ezáltal az Önkormányzattal való együttműködésben a szabadidős programok szervezésével, azokban való segítő közreműködéssel veszünk részt.

Év elején részt vettünk  Eggenfeldenben a Balatonalmádi-Eggenfelden Baráti Kör éves közgyűlésén,ahol egyeztettük ezévi közös programjainkat. A két város testvérvárosi szerződésének aláírása először Balatonalmádiban történt, melynek 10 éves évfordulóját 2010.augusztus 13-14-én Balatonalmádiban ünnepeltük. Az Eggenfeldeni szerződés aláírásának megerősítése 2011.szeptember 16-18. között volt.  Az ünnepségre 70 fő utazott Balatonalmádiból, a város és a baráti társaságunk képviselete mellett 2 tánccsoport, 1 zenész és 10 gimnáziumi diák. Nyitragerencsér polgármestere és 2 társa is részt vett a programon. A hivatalos protokoll mellett a 10 év életéből gimnáziumi diákjaink kiállítást rendeztek, s egy közös zenés, néptánccal tarkított este tette emlékezetessé e napot. A Baráti Társaság tagjait és a diákokat családoknál helyzeték el a személyes kapcsolatok építése érdekében. A 10 év egyesületi életéből készítettünk  egy könyvet, melynek borítóját, egy faragott népművészeti dobozkát Mánya János fafaragó díszítette Eggenfelden és Almádi címerével a díszítő más –üzenetet hordozó elemek mellett. E művet Eggenfelden Városának ajándékoztuk. A könyv az Önkormányzat támogatásával készült, a borító díszdoboz az NCA támogatásával.

Nyitragerencsér idén is meghívta Balatonalmádit a tavaszi Orbán-napi ünnepségre és az októberi Rózsák ünnepére. Október 1-2-án ünnepelte Nyitragerencsér önállóságának 20 éves évfordulóját, a Ringató Balaton tánccsoportunk 18 fővel, 6 baráti társasági tag és város néhány képviselője alkotta az utazó csoportot. Ugyanekkor ünnepelte a Hagyományőrző csoportjuk 35 éves fennállásának évfordulóját. „Gerencséri utca –végig piros rózsa” – már hagyomány, hogy erre az ünnepre piros rózsákat viszünk és ültetünk, a barátság fáit is szaporítottuk egy almádi jellegzetes selyemakáccal, s a településnek és a hagyományőrző csoportnak is egy-egy Almádi tárgyat ajándékoztunk.

Az Öregfiúk cseremérkőzése Nyitragerencséren májusban volt, Balatonalmádiban augusztusban.Szállásukat, vendéglátásukat szerveztük meg.

 A finnországi Kalajoki rendszeres kapcsolatot ápol az Angol-magyar Kéttannyelvű gimnáziummal.

Az Eggenfeldeni Karácsonyi vásáron immár hagyomány, hogy magyar bort, pálinkát és némi jellegzetes harapnivalót kínálunk bajor barátainknak.

Balatonalmádi, 2012.febuár 10.

                                                                                                               Silló Piroska

                                                                                                                  elnök