Eggenfelden-Balatonalmádi Baráti Társaság

2018.évi beszámolója

Az egyesület  alapításakori célja,   hogy az Eggenfelden és Balatonalmádi között fennálló testvérvárosi kapcsolat  révén segítse a két város tevékenységét és találkozását, Magyarországról és Balatonalmádiból Németországba érkezők látogatását, a magyarok és németek belföldi találkozóit, a két ország közötti információcserét,  a két város intézményeinek támogatását, közelebb hozza a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését. Eggenfeldennel a legszorosabb és a leggazdagabb a kulturális kapcsolat, a bajor-magyar közösségi értékek cseréje sikeres rendezvények keretében valósul meg minden évben.

Az egyesület 20 éves működése során – alapításkori célját kibővítve – koordinálja Balatonalmádi más testvértelepüléseivel való kapcsolattartását is, segíti a közös rendezvények szervezését, a további partnervárosi kapcsolatok létrejöttét és fejlődését.

Így a  szlovák magyarlakta Nyitragerencsérrel való kapcsolat fejlesztését évente 2-2 találkozó megszervezésével és lebonyolításával segítettük és segítjük továbbra is. Felvettük a kapcsolatot Nyitragerencsér másik magyarországi testvértelepülésével, Kőszeggel is. A Finnországi Kalajokival és az Olaszországi San Michele al Tagliamento –Bibionéval való kapcsolatok létrejöttét is segítettük, sajnos ez a kapcsolat elhalt. A német testvérváros francia testvérvárosával, Carcassonne-val is közvetlen kulturális kapcsolatot létesítettünk. Ezévben 3. alkalommal volt vendégünk balett csoportjuk, s mi három alkalommal látogattuk meg őket, egy alkalommal néptáncosainkkal. Az erdélyi Tusnádfürdővel is kulturális találkozót hoztunk létre2013.évben, segítve ezzel a testvérvárosi kapcsolat létrejöttét. 2014.évben láttuk őket vendégül viszonzásként, 2016-ban a Nyugdíjasklub látogatta meg partnervárosunkat. Ezévben írta alá a 2 város vezetése a testvérvárosi szerződést. Az elmúlt évben a  lengyel Serock várossal született testvérvárosi szerződés, kapcsolatunk sajnos még nem alakult.

Programjainkkal célunk, hogy közelebb hozzuk a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését hagyományok ápolása, közösségi értékek közvetítése útján. Tagságunk, önkénteseink több mint fele nyugdíjas korú, ezért a fiatalok kapcsolatának építésére, találkozásaik szerepére nagy hangsúlyt fektetünk. Az Önkormányzattal való együttműködésben a szabadidős programok szervezésével, azokban való segítő közreműködéssel veszünk részt.

Taglétszámunk: a 2018. április 12-i Közgyűlés napján 67 rendes+8 tiszteletbeli tag=75 fő

 A 2018. év megvalósult programjai:

Február

Február 23-24-én Küldöttségünk részt vett Eggenfeldenben a Balatonalmádi-Eggenfelden Baráti Kör Közgyűlésén, ahol egyeztettük az éves programjainkat.

Április

Április 9-16-ig Eggenfeldeni diákok tettek látogatást városunkba.

Április 12-én 16 órakor Közgyűlést tartottunk a Vörösberényi Kultúrházban, amelyen az eggenfeldeni diákok képviselője, Rainer Nieberle tanár úr is résztvett.

Április 15-18-ig Városi küldöttségel utaztunk néhányan Tusnádfürdőre testvérvárosi szerződés aláírása céljából Balatonalmádi és a  Tusnádfürdő  város között.

Május

Május 25-27. között Eggenfeldeni barátaink (55 fő) tartózkodtak városunkban.

Május 26-án Az Eggenfelden-Balatonalmádi Baráti Társaság és a Balatonalmádi-Eggenfelden

Freundeskreis közös 20 éves Jubileumát ünnepeltük Balatonalmádiban.

Barátságfát, egy Vérbükköt ültettünk a Szent Erzsébet ligetben, melyhez emléktáblát helyeztünk, Barátságunk szimbólumát énekkel, tánccal és János atya áldásával segítettük az évtizedeken, évszázadokon át tartó élethez. Testvérvárosi táblákat is állítottunk városunk Füredi és Veszprémi bejáratánál. A Jubileumi estet 120 fővel– a város vezetésének köszönhetően – arra méltó helyen, a Magtárban rendeztük. A két város elöljárója beszéddel és ajándékkal is megtisztelte ünnepünket. Oklevéllel emlékeztünk meg alapító tagjainkról. Ajándékkal kedveskedtünk egymásnak. A jövő építésére vonatkozó Nyilatkozatot írtunk alá. Németül tanuló társaink is köszöntötték az ünneplőket. Mester Ádám, Teleki Gergő, Tóth István zenével, néptáncosaink tréfás tánccal gondoskodtak az ünnepi hangulatról. Születésnapi torta zárta a Dimitriszék által alkotott ünnepi vacsorát.

Május 27-én hálaadó szentmisével zártuk a jubileumi ünnepet, melyet szeretetfogadás kísért.

Július

Az Almádi Napokon július 6-15.között, a Hungarikum Fesztiválon július 20-31. között láttuk vendégül a testvérvárosokból egyénileg is érkező vendégeinket.

Augusztus

augusztus 18-23-ig tartózkodott nálunk a Carcassonne-i Balettcsoport 27 fővel.

Elhelyezésükről, programjaikról, étkezésükről gondoskodtunk.

augusztus 19-én léptek fel a Nyitragerencséri Hagyományőrző csoportot követően az Almádi Borfesztiválon, majd augusztus 20-án az Alsóörsi Strandon. A fellépéseken túl gazdag kirándulóprogramot szerveztünk számukra. Balatonfüred, Tihany, Budapest, Városlődi Kalandpark kápráztatta el vendégeinket. A Balaton élményében az Alsóörsi strand minden szolgáltatásával, s a hajózás Bfüred Tihany között részesítette őket.

Szeptember

Szeptember 1-2-án Nyitragerencséren vettünk részt a Falunapon –  a Rózsák Ünnepén.

Szeptember közepén a Ringató Balaton Néptánccsoport vendégül látta a Tusnádfürdői táncosokat. Örülünk a csoportok barátságának.

Október 

a Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium diákjai Eggenfeldenbe látogattak.

December

December 13-22. Karácsonyi vásár Eggenfeldenben. Szentesi István Mártival együtt árusítással vett részt a vásáron.

Az év folyamán

A felkészülés keretében, s a nyelvi nehézségek enyhítése érdekében már előző év szeptemberétől német nyelvtanfolyamot indítottunk tagságunk körében. Kurucz István tagtársunk vállalta a német nyelv oktatását, betegsége miatt ősztől Tüű Ferencné vette át az oktatást. Készülünk a 20 éves jubileum Eggenfeldeni 2019. április 27-i megrendezésére, amelyre egy saját költségen tervezett kirándulás keretében utazunk 2019. április 24-28-ig. Közben a Világörökség részeiből látogatunk meg néhányat, így a dél-csehországi meseváros mesés várát, Cesky Krumlovot, a festői Hallstattot, a világ legrégebbi bányájával. Eggenfeldeni barátainkkal közös hajókiránduláson veszünk részt az Inn-en.

Hálaadó Szentmisével zárjuk Eggenfeldenben is az ünnepet.

Programjaink megvalósulását, működésünket Balatonalmádi Város Önkormányzatának támogatása segítette. Hálásan köszönjük a segítséget, s bízunk abban, hogy az Eggenfeldeni 20 éves jubileumra való utazásunkat is támogatásban részesítik.

 

Balatonalmádi, 2018.december 19.

Silló Piroska

elnök