Eggenfelden-Balatonalmádi Baráti Társaság

2017.évi beszámolója

Az egyesület  alapításakori célja,   hogy az Eggenfelden és Balatonalmádi között fennálló testvérvárosi kapcsolat  révén segítse a két város tevékenységét és találkozását, Magyarországról és Balatonalmádiból Németországba érkezők látogatását, a magyarok és németek belföldi találkozóit, a két ország közötti információcserét,  a két város intézményeinek támogatását, közelebb hozza a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését. Eggenfeldennel a legszorosabb és a leggazdagabb a kulturális kapcsolat, a bajor-magyar közösségi értékek cseréje sikeres rendezvények keretében valósul meg minden évben.

Az egyesület 15 éves működése során – alapításkori célját kibővítve – koordinálja Balatonalmádi más testvértelepüléseivel való kapcsolattartását is, segíti a közös rendezvények szervezését, a további partnervárosi kapcsolatok létrejöttét és fejlődését.

Így a  szlovák magyarlakta Nyitragerencsérrel való kapcsolat fejlesztését évente 2-2 találkozó megszervezésével és lebonyolításával segítettük és segítjük továbbra is. Felvettük a kapcsolatot Nyitragerencsér másik magyarországi testvértelepülésével, Kőszeggel is. A Finnországi Kalajokival és az Olaszországi San Michele al Tagliamento –Bibionéval való kapcsolatok létrejöttét is segítettük, sajnos ez a kapcsolat elhalt. A német testvérváros francia testvérvárosával, Carcassonne-val is közvetlen kulturális kapcsolatot létesítettünk.2 alkalommal volt vendégünk kulturális csoportjuk, s mi három alkalommal látogattuk meg őket, egy alkalommal néptáncosainkkal. Az erdélyi Tusnádfürdővel is kulturális találkozót hoztunk létre2013.évben, segítve ezzel a testvérvárosi kapcsolat létrejöttét. 2014.évben láttuk őket vendégül viszonzásként, 2016-ban a Nyugdíjasklub látogatta meg partnervárosunkat. Várjuk a testvérvárosi szerződés aláírását.

Programjainkkal célunk, hogy közelebb hozzuk a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését hagyományok ápolása, közösségi értékek közvetítése útján. Tagságunk, önkénteseink több mint fele nyugdíjas korú, ezért a fiatalok kapcsolatának építésére, találkozásaik szerepére nagy hangsúlyt fektetünk. Az Önkormányzattal való együttműködésben a szabadidős programok szervezésével, azokban való segítő közreműködéssel veszünk részt.

Taglétszámunk: a 2017. április 27-i Közgyűlés napján 77 rendes+8 tiszteletbeli tag=85 fő

 A 2017. év megvaósult programjai:

Február

Február 17-19-én Küldöttségünk részt vett Eggenfeldenben a Balatonalmádi-Eggenfelden Baráti Kör Közgyűlésén, ahol egyeztettük az éves programjainkat.

Február 22-24. között a Vörösberényi Nyugdíjasklub meghívására, a Ringató Balaton Néptánccsoport és a Borostyán Népdalkör 15 éves Jubileumára  Eggenfeldenből és Nyitragerencsérről voltak vendégeink.

Április

Április 24-május 1-ig Eggenfeldeni diákok tettek látogatást városunkba.

Április 24-én, Szent György napján Kőszegen a Szőlő Jövésnek Könyve Ünnepségen Nyitragerencséri barátaink ültették a szőlőt.

Április 27-én 16 órakor Közgyűlés élménybeszámolókkal a Vörösberényi Kultúrházban, amelyen résztvettek az eggenfeldeni diákok képviselői is Rainer Nieberle tanár úr vezetésével.

Lencse S. a Nyugdíjas klub elnöke vetítéssel egybekötött beszámolót tartott az előző évi erdélyi kirándulásukról.

Szekeres Dávid a Pannon Egyetem végzős hallgatója diplomamunkáját a testvérvárosi kapcsolatokból írta, melyben segítséget nyújtottunk neki. Ő Finnországban járt és erről az útjáról tartott képes beszámolót, ami érdekes és lenyűgöző volt.

Április 29-én testvérvárosi szerződést írt alá Balatonalmádi és a  lengyel Serock város Serockban, a város 600 éves évfordulóján.

Május

Május 6-7. A Vörösberényi Fábián József Kertbarátkör szervezett kirándulást Kőszegre, Nyitragerencsér másik magyar testvértelepülésére, melyen több tagtársunk résztvett.

Május 27-28-án Orbán nap Nyitragerencséren.

Június

Június 16-17-18-án Eggenfeldeni  barátaink tervezett buszos kirándulása Balatonalmádiba.

Közös estünk a Tihanyi Ferenc Pincébe tervezett. Barátaink a kirándulást lemondták.

Július

Nagyváradi diákok Balatonalmádiban.

Augusztus

A Borfesztiválon augusztus 4-20. között meglátogattak bennünket Nyitragerencséri és Eggenfeldeni Barátaink. augusztus 19-én lép fel a Nyitragerencséri Hagyományőrző csoport.

 

Szeptember

Szeptember 2-3-án Nyitragerencséren Falunap- Rózsák Ünnepe.

Szeptember 23-án búcsúztattuk Karl Riedler barátunkat, Eggenfelden korábbi polgármesterét, tiszteletbeli tagunkat az Eggenfeldeni nagytemplomban. Az Almádi Újságban emlékeztünk meg aranynyomot hagyó életéről.

Október  a Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium diákjai Eggenfeldenbe látogattak.

December

December 7-17. Karácsonyi vásár Eggenfeldenben. Szentesi István Mártival együtt árusítással vesz részt a vásáron.

Az év folyamán

nem terveztünk nagyobb volumenű rendezvényt, viszont 2018-ban lesz 20 éves a Baráti Társaságunk és a Balatonalmádi- Eggenfelden Freundeskreis, amit szeretnénk méltóképp megünnepelni. A Balatonalmádi napja már ismeretes: 2018.május 26., A helyszín és a rendezvény tartalma még tervezés alatt áll. Ajándékokkal készültünk már a jubileumra. Eggenfeldenben 2019.tavaszán lesz a nagy ünnep.

A felkészülés keretében, s a nyelvi nehézségek enyhítése érdekében szeptembertől német nyelvtanfolyamot indítottunk tagságunk körében. Kurucz István tagtársunk vállalta a német nyelv oktatását. Decemberben 12 kezdő és 3 haladó tanulónk zárta a félévet.

Programjaink megvalósulását, működésünket Balatonalmádi Város Önkormányzatának támogatása segítette. Hálásan köszönjük a segítséget.

Balatonalmádi, 2017.december 19.

Silló Piroska

elnök