Eggenfelden-Balatonalmádi Baráti Társaság
2014.évi beszámolója

Az egyesület alapításakori célja, hogy az Eggenfelden és Balatonalmádi között fennálló testvérvárosi kapcsolat révén segítse a két város tevékenységét és találkozását, Magyarországról és Balatonalmádiból Németországba érkezők látogatását, a magyarok és németek belföldi találkozóit, a két ország közötti információcserét, a két város intézményeinek támogatását, közelebb hozza a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését. Eggenfeldennel a legszorosabb és a leggazdagabb a kulturális kapcsolat, a bajor-magyar közösségi értékek cseréje sikeres rendezvények keretében valósul meg minden évben.
Az egyesület 10 éves működése során – alapításkori célját kibővítve – koordinálja Balatonalmádi más testvértelepüléseivel való kapcsolattartását is, segíti a közös rendezvények szervezését, a további partnervárosi kapcsolatok létrejöttét és fejlődését.
Így a szlovák magyarlakta Nyitragerencsérrel való kapcsolat fejlesztését évente 2-2 találkozó megszervezésével és lebonyolításával segítettük és segítjük továbbra is. A Finnországi Kalajokival és az Olaszországi San Michele al Tagliamento -Bibionéval való kapcsolatok létrejöttét is segítettük, terveinkben szerepel a kapcsolatok fejlesztése, a konkrét kapcsolattartás tartalmának közös meghatározása. A német testvérváros francia testvérvárosával, Carcassonne-val is közvetlen kulturális kapcsolatot létesítettünk.2 alkalommal volt vendégünk kulturális csoportjuk, s mi egy alkalommal látogattuk meg őket néptáncosainkkal (utoljára 8 évvel ezelőtt). E kapcsolatot fel akarjuk újra eleveníteni, és a fejlődést elősegíteni. Az erdélyi Tusnádfürdővel is kulturális találkozót hoztunk létre2013.évben, segítve ezzel a partnervárosi kapcsolat létrejöttét. 2014.évben láttuk őket vendégül viszonzásként.
Programjainkkal célunk, hogy közelebb hozzuk a partnerváros emberi és kulturális kapcsolatát, egymás megértését. Miután turizmusból élő városhoz kapcsolódik szervezetünk tevékenysége, így programjaink egy része is turisztikai célokat szolgál: városunkba érkező vendég itt jól érezze magát, és visszatérjen, s olyan kapcsolatok alakuljanak ki, amelyek hosszú távon is e célt szolgálják. Tagságunk, önkénteseink több mint fele nyugdíjas korú, ezért a fiatalok kapcsolatának építésére, találkozásaik szerepére nagy hangsúlyt fektetünk. Az Önkormányzattal való együttműködésben a szabadidős programok szervezésével, azokban való segítő közreműködéssel veszünk részt.

Taglétszámunk: a 2013.évi 61 fő-ről 74 főre növekedett, továbbá 3 magyar és 5 eggenfeldeni barátnak örökös tiszteletbeli tagságot adományoztunk. (2014.május 31.Közgyűlés napján)
A 2014. év is gazdagodott programokkal, baráti kapcsolatokkal.

Márciusban

Novák László ajándéka a városnak

Novák László ajándéka a városnak

Eggenfeldenben 3 fotóművészünk kiállítását szerveztük meg eggenfeldeni barátainkkal közösen. Milos József, Novák László, Pászti György kiállítását 2 hétig látogathatta a közönség a Sparkasse előcsarnokában. Most Novák László és Pászti György ajándékozott egy-egy alkotását a városnak ill. a helyet adó banknak.
Együtt vettünk részt az Eggenfeldeni Baráti Kör Közgyűlésén.
Létrehoztuk saját www.testvervarosok.hu honlapunkat,amelyet folyamatosan karbantartunk.

Áprilisban

Eggenfeldeni és Kalajoki diákok töltöttek egy-egy hetet Almádiban,
Almádi Gimnazisták képviselői jártak Eggenfeldenben egy kulturális találkozón,
Carcassonne-i barátainkkal városukban egyeztettük jövőbeli találkozásainkról elképzeléseinket. Balatonalmádi 25 éves évfordulóján testvérvárosainkból: Eggenfelden, Nyitragerencsér, Kalajoki és Tusnádfürdő képviselői töltöttek nálunk néhány napot.

Májusban
Orbán napi Vigadalom volt Nyitragerencséren,
Eggenfeldeni barátaink magyarországi kirándulása. Május 29-június 1. között 55 bajor barátunk töltött nálunk kellemes napokat. Útközben Sárváron pihentek néhány „vizes”órát, s este érkeztek hozzánk. Pénteken Révbérpusztára látogattunk el, útközben bemutattuk turisztikai látványosságainkat. A Szombat volt igazán a mi napunk. Tihanyi kirándulásuk után az Alsóörsi strandon láttuk őket vendégül , lovaskocsikáztak, majd este a Vörösberényi Kultúrházban tartottuk a közös estünket. Az Eggenfeldeni Old-timer Club 25 tagja is csatlakozott hozzánk, akik ugyanebben az időben töltöttek néhány napot Almádiban. Tóth István barátunk zenéje mellett 130-an élveztük együtt táncosaink műsorát és Szentesi István barátunk meglepetés programját.

A Júniust már előző év ősze óta nagyon vártuk.
2013-ban az erdélyi Tusnádfürdővel kulturális találkozót hoztunk létre, 40-en, a Botorka és a Ringató Balaton Néptáncegyüttes részvételével utaztunk 2000 km-t, hogy segítsük a partnervárosi kapcsolat létrejöttét. Barátként fogadtak bennünket, szívbéli vendéglátásban részesültünk. Akkori ajándékunk – Fodorné Marika szőtteseiből készített batyu, az élet sava-borsával és szeretetünkkel, barátságunkkal telítve, s minden résztvevőnek vándorbottal tarisznyaként átadva – is megtette hatását. A várva-várt viszontlátogatás ideje elérkezett. Június 26-29. között láthattuk vendégül Tusnádfürdői barátainkat. Csütörtökön késő délután érkeztek, a Zóna Étteremben fogadtuk őket közös vacsorával. Minden embernek megtaláltuk a fogadó családját, hogy a barátságot ember-ember, család és család között építsük. Külön köszönet minden Balatonalmádi családnak érte. Pénteken Tihanyban az Apátságban és a Visszhangdombon töltöttünk értékes órákat, Balatonfüreden kisvonattal néztük meg a várost, az Alsóörsi strandon Hebling Zsolt polgármester fogadott bennünket, a strandolás mellett ebédet adtunk. Este a Zóna étteremben Tóth István zenész várt bennünket a közös estre, táncosaink műsora mellett. Szombaton gyalogtúra az Óvári messzelátóhoz és a Szent Jobb kápolnához. (Köszönet Fekete Lacinak a vezetésért.) A Wesselényi strandon tölthettek el néhány „vizes-napos” órát barátaink, s a Kisbetyár Büfé finom ebéddel látta el őket. Strandolás után néztük meg a szoborparkot, a látványszövödét és lovaskocsikáztunk. Este a Péter-Pál Napi Vigadalmon lépett fel a Tusnádfürdői Gyöngyvirág néptáncegyüttes, Őszirózsa néptánccsoport, a Cándra népi zenekar és a Balatonalmádi Ringató Balaton Néptáncegyüttes. Közös fellépésük is nagy sikert aratott. A népművészeti mustra sem maradhatott el az árnyas fák alatti közös vacsora és borozgatás mellett. Vasárnap reggeli után vettünk búcsút erdélyi barátainktól. Szem nem maradt szárazon. A buszt a résztvevők fizették,utazásukhoz nem kaptak támogatást, mégis eljöttek hozzánk. Az itt töltött idő minden költségét mi álltuk. A pályázati támogatások (NEA és Önkormányzat) mellett egyesületi tagjaink munkája, a vendégül látás költségei, valamint Dr Walter Rózsa képviselő és Mayer Miklós tagtársunk pénzbeli hozzájárulása is segítette a finanszírozást, a programok és a teljes ellátás megoldását. A reggelit a fogadó családok adták és szállították a vendéget a szálláshelyről a programhelyre és vissza. Köszönet érte mindenkinek. Az áldozat megérte.

Augusztus
A Borfesztiválon augusztus 8-án immár hagyományként fellépett a Nyitragerencséri Hagyományőrző csoport,
augusztus 15-17-ig eggenfeldeni küldöttség (élén az új polgármesterrel, Wolfgang Grubwinklerrel, feleségével, valamint Helmut Lugeder, Peter Luibl képviselők, Peter Anders és párja részvételével)
A borfesztiváli közös esték mellett az Alsóörsi strandon is vendégül láttuk őket.

Szeptember
Szeptember 4-7. között Baráti Társaságunk tagjaival, benne a Ringató Balaton Tánccsoporttal egy történelmi körutat tettünk a Felvidéken. Első állomásunk Ipolytarnóc volt a magyar oldalon. Geológiai túravezetéssel barangoltunk az egyedülálló természetvédelmi területen az Ősmaradványok között, majd egy időutazásban is részt vettünk egy 4 dimenziós filmvetítés keretében.
A Felvidéken először a főúri építészet egyedi példáját, a „Minden napra egy ablak” –Koháry Kastélyt látogattuk meg Szentantalon.
A felvidéki bányavárosok legszebbikén, Selmecbányán sétáltunk idegenvezetéssel, megismertük a mikszáthi „görbe ország” 7 csodáját.
Alsóbodokon, egy magán magyar nyelvű középiskola kollégiuma melletti vendégházban vártak bennünket finom vacsorával és kényelmes szállással.
2.napunk egy kisebb történelmi körutat tettünk a környéken.
Tisztelegtünk az 1652-es vezekényi csata emlékművénél, megemlékeztünk a „a 4 Eszterházy hullása”színhelyen a hősőkről Nagyvezekény mellett. Garamszentbenedeken a „Garam Gyöngye”-t, a 11.századi apátsági templomot látogattuk meg, ahol többek között a Szent Vér-ereklyét őrzik és a XIV.sz-i Sárkányölő Szent-György-freskó őrzi a múlt emlékét.
Európa Nostra-díjas sziklába vájt barlanglakásokat látogattunk meg Kálnaborfőn.
Léva történelmi belvárosában tettünk egy sétát és a Léva várromjai alatt emlékeztünk.
Az estét Alsóörs testvételepülésén, Kalászon töltöttük baráti meghívásra egy borkóstolón.
A 3. napunk fő célja a Nyitragerencsér – Rózsák napja-n való részvétel volt.
A napot Nyitrai belvárosi sétával kezdtük.
Nyitragerencséri barátaink ebéddel vártak, majd mise a templomban, rózsák megáldása, rózsaültetés volt a délutáni programunk. Az igazi közösségi értékek cseréjére késő délután került sor egy kulturális program keretében, ahol Balatonalmádi részéről: a Ringató Balaton néptánccsoport és a DALMA Musicel csoport fellépése – Kőszeg részéről: modern táncsoport fellépése – Nyitragerencsér részéről: A Hagyományőrző Csoport fellépése …képviselte értékeinket.
A visszautunk a 4.napon sem telt el program nélkül,
Podhájska-n a Termálfürdőben vezettük le az előző 3 nap fáradalmait. (A fürdő sós termálvizének összetétele megegyezik az izraeli Holt-tengerével – légzőszervi, izületi problémák, reuma, bőrbetegségek…kezelésére)
Öregkomáromban, az Európa udvarban tettünk még egy sétát, és búcsút intettünk a felvidéknek.
Élménygazdagon tértünk haza, Balatonalmádiba.

Október
Október 3-5 között képviselhettük városunkat Eggenfeldenben Eggenfelden-Carcassonne testvérvárosi kapcsolatának 40 éves jubileumán. A város 2 képviselője mellett Baráti Társaságunk tagjai ünnepelhettek együtt a jubiláló barátainkkal. A Ringató Balaton néptánccsoport is fellépett a Carcassonne-i Balettcsoport és az Eggenfeldeni Néptánccsoport mellett az ünnepi esteken.
Jó érzés volt régi barátként üdvözölni a balettcsoport oszlopos tagjait, az öröm könnyeit láttam Magda Balázs és Alain Senesse szemében is a találkozáskor. Nem beszélnek közös nyelvet, de a szeretet nyelvén mindent értenek. S ezzel még vagyunk így néhányan…
Napközben idegenvezetéssel látogattuk meg a város nevezetességeit, s így még az „öregbarátok” is felfedezhettek új csodákat Eggenfeldenben. A programok között fontos szerepe volt az „Európa jövője”- tanácskozásnak, ahol a 3 város képviselői arról cseréltek szándékot, mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a testvérvárosi kapcsolatok tovább éljenek, gazdag tartalommal töltődjenek. (Különös figyelemmel a fiatalok bevonására, az Uniós pályázatok lehetőségeinek kiaknázásával.)
A hónap 2.felében a Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium diákjainak egy csoportja Eggenfeldenbe látogatott és az Eggenfeldeni Gimnázium diákjaival közös programokon vettek részt. Baráti Társaságunk 2 tagja elkísérte őket.

Decemberben résztvettünk az Eggenfeldeni Karácsonyi vásáron. Magyar étkeket és itókát árult egyik tagtársunk a forgatagban. Egy Közösségi estet szerveztünk bajor barátainkkal.

Február 13-20 között 4 fős küldöttséggel Finnországban, Kalajoki testvértelepülésünkön jártunk felújítani és tartalommal feltölteni e kapcsolatot. Megismertük az oktatási és egészségügyi rendszerüket, partneriskolákat kerestünk és találtunk saját iskoláinknak, feltérképeztük az együttműködés lehetőségeit. A júliusi Finnugor napokra invitáltuk őket.
Február 27-március 1. Résztvettünk Eggenfeldenben a Balatonalmádi-Eggenfelden Baráti Kör Közgyűlésén.

Programjaink megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Nemzeti Együttműködési Alapból nyújtott- NEA-KK-14-SZ-0621 Közösségerősítő hagyományápolás témájú –támogatása biztosította, működésünket pedig a NEA-KK-14-M-1657 számú támogatás segítette.

Hálásan köszönjük a segítséget.

Balatonalmádi, 2015. március 15.

Silló Piroska
Eggenfelden-Balatonalmádi Baráti Társaság elnöke